دسته بندی رشته های تحصيلی

دسته بندی رشته های تحصيلی

در این مقاله کاربردی قصد داریم. به موضوع آینده ساز و مهم دسته بندی رشته های تحصيلی بپردازیم. برای اطلاع از آن با تیم پزشکی دکتر محمد موسوی همراه باشید.

دسته بندی رشته های تحصيلی

در انتخاب رشته کنکور سراسری داوطلبان کنکوری زمانیکه دفترچه انتخاب رشته را مطالعه می‌کنند. به عباراتی مثل رشته های بومی، قطبی و کشوری بر می خورند. ما در این مقاله سعی داریم. شمارا با این اصطلاحات آشنا کنیم. تا بتوانید انتخاب رشته کنکور خود را با آگاهی تمام زیر نظر مشاور تحصیلی انجام دهید.

طبق اعلام سازمان سنجش آموزش کشور نتایج اولیه کنکور سراسری ۱۴۰۲ در قالب درصدها و نمره کسب شده در هر درس نیمه مرداد ماه و تراز و رتبه داوطلبان در انتهای مرداد ماه اعلام می‌شود. پس از این زمان داوطلبان با مراجعه به سایت سازمان سنجش بر اساس رتبه و تراز خود شروع به انتخاب رشته می‌کنند. پس برای این امر مهم بهتر است. شما با انواع رشته ها بر اساس بومی وکشوری آشنا شوید.

✅رشته های بومی:

هرساله در دفترچه راهنمای انتخاب رشته کنکور با دسته بندی رشته های تحصيلی مواجه هستیم. که نحوه پذیرش آن ها بصورت بومی انجام می شود. اما بوم چیست؟ و به چه رشته هایی بومی گفته میشود؟
در رشته های بومی افراد بومی آن استان و منطقه در اولویت بیشتری هستند. در حقیقت شانس قبولی افراد بومی در این رشته ها به مراتب از بقیه افراد غیر بومی بیشتر خواهد بود.

اما خود رشته های بومی به سه دسته بومی استانی، بومی ناحیه ای و بومی قطبی تقسیم بندی می شوند. که هر کدام از این بوم ها رشته های مشخصی را در بر میگیرند. در چند سال اخیر شیوه پذیرش دانشجو در دانشگاه های سراسری به گونه ای بوده. که 80 درصد ظرفیت یک رشته محل به افراد بومی اختصاص یافته. و 20 درصد باقیمانده برای افراد غیر بومی میباشد .

**به این نکته توجه داشته باشید. که که بومی گزینی برای همه رشته ها نیست. و فقط یک سری رشته ها را در برمیگرد.**

🔰نکات مهم در مورد بومی گزینی:

  1. اگر محل اخذ مدرک ۳سال آخر دبیرستان یا هنرستان در یک استان باشد.
  2. اگر محل دریافت مدارک ۳سال آخر در یک دبیرستان نباشد. محل تولد فرد به عنوان استان بومی در نظر گرفته می‌شود.
  3. فرد ۳سال آخر دبیرستان خود را خارج از کشور گذارنده باشد. استان محل تولد وی، استان بومی آن است.
  4. اگر محل تولد و ۳سال آخر دبیرستان در خارج از کشور بوده باشد. به عنوان بومی استان تهران در نظر گرفته می شود.

✅رشته های بومی استانی:

در دسته بندی رشته های تحصيلی رشته های های بومی استانی که اصطلاحا به رشته های استانی هم معروف هستند. به دسته ای گفته میشود. که در اکثر استان های کشور ارائه شده. و از نظر بازارکار در هر استان به متخصصان این رشته نیاز است.

✅رشته های بومی ناحیه ای:

بعضی از رشته های دانشگاهی هستند. که در استان بومی مورد نظر فرد ارائه نمی شوند. بنابراین داوطلب می تواند به دانشگاه استان مجاور که آن رشته را دارا میباشد. مراجعه کند. این نوع رشته ها رشته های ناحیه ای هستند. کشور ما به ۹ ناحیه تقسیم شده. و داخل هر ناحیه چند استانی که از نظر موقعیت مکانی در مجاورت هم هستند. وجود دارند. هر یک از این ناحیه ها تعدادی استان را در بر میگیرد. که در ادامه استان های در برگیرنده هر ناحیه را ذکر کردیم.

🔰نواحی بومی مختلف

  • نواحی بومی استان های ناحیه یک : البرز، تهران، زنجان، سمنان، قزوین، قم و مرکزی
  • ناحیه دو : آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل
  • ***** سه : اصفهان، چهارمحال بختیاری و یزد
  • ***** چهار : سیستان و بلوچستان و کرمان
  • ***** پنج : بوشهر، فارس، کهگیلویه و بویر احمد و هرمزگان
  • ***** شش : کردستان، کرمانشاه و همدان
  • ***** هفت : ایلام، خوزستان و لرستان
  • *****هشت : خراسان رضوی، خراسان جنوبی، خراسان شمالی
  • ه ***** نه : گلستان، گیلان و مازندران

**نکته مهم: دانشگاه های پیام نور و غیر انتفاعی از طریق گزینش ناحیه ای، جذب دانشجو می‌کنند.**

✅رشته های بومی قطبی در کنکور ۱۴۰۲

از تجمیع چند ناحیه مجاور بهم قطب تشکیل می شود. تعدادی از رشته هستند. که در برخی نواحی وجود نداشته. اما در چند ناحیه بومی مجاور وجود دارند. نحوه پذیرش این رشته ها بصورت بومی قطبی می باشد. در کشور ما ۵ قطب وجود دارد. که به شرح زیر میباشد.

  1. قطب یک : البرز، تهران، زنجان، سمنان، قزوین، قم، مرکزی، گلستان، گیلان و مازندران
  2. ***** دو : خراسان رضوی، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، سیستان و بلوچستان و کرمان
  3. ***** سه : آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، کردستان، کرمانشاه و همدان
  4. ***** چهار : اصفهان، چهارمحال بختیاری، یزد، ایلام، خوزستان و لرستان
  5. ***** پنج : بوشهر، فارس، کهگیلویه و بویر احمد و هرمزگان

✅رشته های کشوری در کنکور 1402

به رشته هایی که ممکن است. در تمامی قطب ها ارائه نشده. و تنها در تعدادی از دانشگاه ها باشند رشته های کشوری می گویند. ظرفیت پذیرش رشته های کشوری به نسبت متقاضیان شرکت کننده در هر سهمیه کنکور سراسری تقسیم میشوند. لازم به ذکر است. پردیس های خودگردان و دانشگاه های مجازی بصورت کشوری دانشجو می پذیرند. نکته حائز اهمیت این است. که در انتخاب رشته های کشوری، رتبه کشوری نقشی نداشته. و قیاس پذیرش تنها رتبه در سهمیه می باشد!

و اما داوطلبان در صورتی که در هیچ یک از رشته های بومی ( استانی، ناحیه ای و قطبی ) و کشوری سراسری پذیرفته نشوند. می توانند شانس خود را در رشته مربدط به دانشگاه آزاد امتحان کنند.

امیدواریم نکات ذکر شده در این مقاله برای شما کاربردی و مفید بوده. و پاسخ سوالات خود را در این زمینه گرفته باشید. فراموش نکنید. که ضمن انتخاب رشته کنکور سراسری شما باید به فاکتور های مهم دیگر مثل استعداد و توانایی خود ،اینده شغلی رشته هزینه تحصیل و مواردی دیگر که در مقاله های پیشین برای شما عزیزان توضیح داده شد. توجه کنید همچنین این نکته مهم را در نظر داشته باشید. که انتخاب رشته یعنی انتخاب اینده بخصوص انتخاب رشته تجربی پس انتخاب اینده شما باید توسط مشاوری ماهر و با تجربه ای درخشان انجام شود. نه توسط مشاور نماهایی که تجربه هایی توخالی و بدون علم و اگاهی دارند.

4 دیدگاه دربارهٔ «دسته بندی رشته های تحصيلی»

  1. کیمیا بارانی

    👌🏻👌🏻👌🏻👌🏻

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *