ظرفیت مازاد چیست و در سال جدید برای دانشگاه ها چقدر است؟

ظرفیت مازاد چیست

ما در این مطلب می خواهیم برای شما ظرفیت مازاد چیست و در سال جدید برای دانشگاه ها چقدر است؟ را شرح بدهیم.

ظرفیت مازاد چیست ؟

در ابتدا باید معنی لغوی مازاد را مورد بررسی قرار دهیم . همانطور که مشخص است مازاد به معنی اضافی ، باقیمانده یا زیادی است . در معنای محاوره‌ای این کلمه به معنای اضافه کردن است . شما ممکن است هر روزه با کلمه مازاد روبرو شوید اما کاربرد آن را در جاهای مختلف ندانید برای مثال مدل ارزش گذاری مازاد تمبر ، مازاد بر عرضه و غیره . ما در این مقاله قصد داریم در مورد ظرفیت مازاد دانشگاه و کنکور صحبت کنیم . همانطور که گفتیم مازاد به معنای اضافی است و در کنکور و دانشگاه‌ها نیز واژه ای به اسم ظرفیت مازاد وجود دارد.

چرا ظرفیت‌مازاد به وجود آمده است ؟

سالانه بسیاری از دانش آموزان با رتبه های بالا در دانشگاه ها پذیرفته می شوند که اکثر آنها در رشته های مورد علاقه خود فعالیت نمی کنند و صرفا به هدف ورود به دانشگاه و گذشتن از سد کنکور آن رشته ها را انتخاب کرده اند . اما در دهه گذشته دانشگاه ها این بستر را فراهم کرده اند که تعدادی از دانش آموزان را با رتبه های مشخص به صورت مازاد در دانشگاه بپذیرند با این تفاوت که  برای تحصیل از آنها هزینه دریافت خواهند کرد. همچنین دانش آموزان در برخی از رشته‌ها می‌توانند درخواست دانشجو ی مازاد از دانشگاه داشته باشند.

چرا ظرفیت‌مازاد به وجود آمده است ؟

انواع ظرفیت مازاد در کنکور سراسری :

چند نوع ظرفیت مازاد در کنکور داریم ؟

۱)ظرفیت مازادی که خود دانشگاه‌ها در نظر می‌گیرند 

۲) یک نوع ظرفیت مازاد که سازمان سنجش در نظر می‌گیرد 

در ادامه به بررسی این دو دسته از ظرفیت مازاد می‌پردازیم 

ظرفیت موجود دانشگاه‌ها چقدر است؟

سالانه بسیاری از متقاضیان رشته های مختلف رویای قبولی در کنکور را دارند  اما به دلیل وجود برخی از عوامل از جمله سهمیه‌ها ، دانش آموزان عادی جامعه به ندرت و سخت تر وارد دانشگاه ها و رشته های دلخواه خود  می شوند . اما در پی این اتفاق و با اتخاذ بعضی تصمیمات دانشگاه ها تعداد محدودی ظرفیت برای قبولی این افراد در رشته ها دلخواه با رتبه های پایین تر در نظر می‌گیرند که این دانش آموزان به همان نحوه قبولی در دانشگاه روزانه و آزاد در رشته مورد نظر خود پذیرفته می شوند. لازم به ذکر است که ظرفیت مازاد هم برای دانشگاه آزاد و هم برای دانشگاه روزانه دولتی وجود دارد که در ادامه به بررسی بیشتر این موضوع خواهیم پرداخت.

کلمه مازاد در مقابل محل قبولی

این افراد می‌توانند به محل دانشگاه  مورد نظر مراجعه کرده و ثبت نام کنند. اما اگر این دانش آموزان در فرصت مشخص شده ثبت نام کنند توانایی پرداخت هزینه های دانشگاه را خواهند داشت؟

ظرفیت مازاد در دانشگاه به این صورت است که هزینه‌های گزافی برای این دانش‌آموزان خواهد داشت و آنها پس از قبولی باید دو الی سه برابر هزینه دانشگاه های آزاد و بر اساس تبصره دانشگاه های روزانه هزینه‌های بسیار زیادی را پرداخت نمایند.

ظرفیت مازاد در دانشگاه ها به چه صورت است؟ 

دانش آموزانی که در رشته‌های مورد نظر و دلخواه خود به صورت مازاد وارد دانشگاه می شوند چه آزاد چه روزانه طبق تبصره هیات امنای دانشگاه مشمول شهریه می‌شوند و شهریه آنها بر اساس رتبه و شهر دانشگاه مورد نظر محاسبه می گردد. پذیرفته شدگان  باید هزینه کامل هر ترم را به صورت شهریه ثابت و متغیر برای هر واحد درسی را پرداخت کنند.

آیا پس از قبولی در رشته های ظرفیت مازاد و عدم ثبت نام در دانشگاه می توانیم دوباره در کنکور شرکت کنیم ؟

بله

شما در صورت قبولی در رشته های روزانه و عدم ثبتنام در دانشگاه یک سال از تحصیل محروم خواهید شد . اما در ظرفیت مازاد خودگردان آزاد پیام نور و غیره هیچ محدودیتی پس از عدم ثبت نام و پس از قبولی نخواهید داشت.

ظرفیت مازاد در سال جدید

آیا تمامی رشته ها ظرفیت مازاد دارند ؟ 

خیر بسیاری از رشته ها با رتبه های بالا در دانشگاه‌ها ممکن است ظرفیت مازاد نداشته باشند ، از جمله رشته‌هایی از قبیل  رشته دندانپزشکی که یکی از پرطرفدارترین رشته های تجربی است.

ظرفیت مازاد در چه رشته هایی وجود دارد ؟

رشته هایی نظیر پزشکی ، داروسازی ، پرستاری ،مکانیک، برق و غیره وجود دارد

در کدام یک از دانشگاه ها ظرفیت مازاد پذیرفته می شود؟ 

در دانشگاه‌هایی نظیر تهران ،شیراز ،اصفهان تبریز ،کاشان، بوشهر و غیره وجود دارد.

ظرفیت مازاد در رشته پزشکی چیست ؟ 

با افزایش ظرفیت رشته پزشکی هر ساله دانشگاه ها نیز ظرفیت های خود را در رشته های مازاد افزایش می‌دهند.

به طور مثال محدوده قبولی پرستاری آزاد هر ساله متفاوت می تواند باشد

چه دانشگاه هایی معمولاً ظرفیت مازاد می گیرند؟

 دانشگاه های روزانه و دانشگاه آزاد می توانند هر سال ظرفیت مازاد داشته باشند، همچنین در دانشگاه روزانه و آزاد شاهد رشته های پردیس خودگردان هستیم که شهریه این رشته ها دو یا سه برابر شهریه دانشگاه آزاد میباشد .لازم به ذکر است که در رشته پزشکی ظرفیت مازاد هر ساله وجود دارد.

آیا مدرک ظرفیت مازاد معتبر است ؟

ابتدا باید در مورد نحوه پذیرش ظرفیت مازاد ها صحبت کنیم . برای مثال افرادی که در رشته پزشکی وارد دانشگاه های روزانه با ظرفیت مازاد می‌شوند محل تحصیل آنها در دانشگاه روزانه و با دانشجویان روزانه در یک جا می باشد و تنها آموزش دانشگاه متوجه مازاد بودن آنها است . همانطور که محل تحصیل آنها با دانشجویان روزانه است مدرک تحصیلی آنها هم هیچ تفاوتی با دانشجویان روزانه نخواهد داشت . همچنین هنگام فارغ التحصیلی دانشجویان مازاد می توانند سریعتر مدرک خود را دریافت کنند و در برخی از دانشگاهها در رشته پزشکی کسانی که ظرفیت مازاد هستند نیاز به گذراندن طرح ندارند چرا که هزینه‌ها را پرداخت کرده‌اند و تعهدی نسبت به دولت نخواهند داشت.

ظرفیت مازاد کنکور چیست؟

دانش اموزانی هستند که پس از کنکور در دانشگاها و یا رشته مورد علاقه خود پذیرفته نمیشوند اما سازمان سنجش برای این افراد ظرفیت جداگانه ای قرار داده است , این افراد شامل نخبه ها,برندگان المپیاد ها و کسانی که سازمان بنیاد نحبگان آنها را معرفی کرده باشد..همچنین فرزندان هیئت علمی های دانشگاها میتواند در برخی رشته ها و نقل و انتقالات از این امتیاز بهرمند شوند.

آیا ظرفیت مازاد اجازه نقل و انتقال دارند؟

در بسیاری از دانشگاها اجازه به این دانشجویان داده نمیشود اما اگر دانشگاه مقصد انتقال موافقت نماید ممکن انتقال دانشجو صورت گیرد.

نتیجه گیری

بهتر است جهت اطلاعات بیشتر نسبت به ظرفیت مازاد هر رشته از راهنمای انتخاب رشته کنکور سوالاتی را بپرسید تا دچار اشتباه نشوید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *