انواع دانشگاه ها در ایران

انواع دانشگاه ها در ایران

انواع دانشگاه ها در ایران به گونه ای است. که طبق آخرین آمار رسمی وزارت علوم ،حدود ۲۵۶۹ دانشگاه وجود دارد. که شامل دانشگاه های دولتی، آزاد، غیر انتفاعی، دانشگاه های آموزش از راه دور (فرهنگيان)، پردیس خودگردان وابسته به دانشگاه دولتی، دانشگاه جامع علمی کاربردی میباشد‌. بر اساس همین تقسیم بندی ما در این مقاله قصد داریم شما را با انواع این دانشگاه ها آشنا کنیم.

دانشگاه های دولتی در ایراندانشگاه های دولتی در ایران

دانشگاه “سراسری” و یا  “دولتی” دانشگاهی است. که زیر نظر وزارت علوم تحقیقات و فناوری فعالیت می‌کند. و افراد در صورت تحصیل در آنها هیچ هزینه ای را نمی‌پردازند. بلکه هزینه آن توسط دولت پرداخت می‌شود. همچنین این دانشگاه دوره‌های شبانه یا نوبت دوم برای دانشجویان ارائه می‌کند. که تحصیل در این دانشگاه را به دو بخش روزانه و شبانه تقسیم نموده است. همانطور که می‌دانید؛ تحصیل در دورهٔ روزانه بدون پرداخت هزینه است. اما؛ تحصیل در نوبت دوم با پرداخت هزینهٔ اندکی برای دانشجویان همراه است.

انواع دانشگاه های  سراسری در کشور ما از طریق کنکور سراسری در مقاطع فوق دیپلم، کارشناسی، دکترای حرفه‌ای (داروسازی، پزشکی، دندانپزشکی و دامپزشکی) و دکترای تخصصی پیوسته (بیوتکنولوژی) پذیرش می‌کنند.

دورهٔ شبانه چیست؟

دوره شبانه دو شهریه ثابت در هر ترم و شهریه متغیر بر حسب تعداد و نوع واحدها دارد. این را بدانید بر خلاف باور برخی داوطلبان دانشجویان در دوره شبانه در کلاس‌های مشابه دوره روزانه شرکت می‌کنند. و در مدرک تحصیلی آن‌ها شبانه بودن قید نمی‌شود. تنها تفاوت آن‌ها اخذ شهریه از دانشجویان شبانه است.

برای اطلاع از شهریه هر ترم دانشگاه ها کلیک کنید.

دورهٔ شبانه چیست؟

دوره های مجازی دانشگاه ها

برخی از دانشگاه های دولتی یا غیر دولتی از طریق آزمون سراسری یا بر اساس پذیرش با سوابق تحصیلی در رشته‌های متعددی پذیرش دوره مجازی دارند. این دوره مخصوصا برای افرادی که شاغل هستند. و یا به هر دلیلی زمان مناسبی را برای شرکت در کلاس های حضوری دانشکده ندارند. مناسب است. بسیاری از دانشگاه ها مانند دانشگاه‌های صنعتی شریف، صنعتی امیرکبیر، علم و صنعت، صنعتی خواجه‌نصیرالدین طوسی، تهران (مرکز آموزش‌های الکترونیکی دانشگاه تهران)، شیراز، اصفهان و چند مؤسسه آموزش عالی غیرانتفاعی دوره مجازی ارائه می‌کنند.

دانشگاه آزاد اسلامی چگونه است؟

دانشگاه آزاد اسلامی یکی از انواع دانشگاه غیر دولتی است. که دانشجویان برای تحصیل در آنها باید شهریه بپردازند. اغلب رشته‌ایی که در دانشگاه دولتی ارائه می‌شوند. با ظرفیت هایی متفاوت در دانشگاه آزاد نیز وجود دارد. قبولی در دانشگاه دولتی نسبت به آزاد سخت تر میباشد. و یا به عبارتی پذیرش در دانشگاه آزاد به رتبه پایین‌تری تری نیاز دارد. یکی دیگر از مزایایی که دانشگاه آزاد در سال های اخیر  هم چون دولتی داشته پذیرش، بر اساس سوابق تحصیلی نیز میباشد. یکی دیگر از نکات مثبت دانشگاه آزاد قسط بندی شهریه و هم چنین وام های دانشجویی است. که با شرایط مناسب در اختیار دانشجویان این دانشگاه ها قرار می‌گیرد.

"</p

تفاوت شهریه دانشگاه آزاد و شبانه چگونه است؟

پردیس خودگردان (شهریه پرداز) وابسته به دانشگاه دولتی

جالب است. بدانید که در ابتدا دانشگاه‌های پردیس خودگردان برای جذب دانشجو از خارج از کشور تأسیس شدند. اما اهداف پیش بینی شده را از این راه به دست نیاوردند. و در حال حاضر با گرفتن شهریه از دانشجویان آن هارا قبول می‌کنند. این دانشگاه ها هزینه هارا صرفا از دانشجویان خود دریافت می‌کنند. و مستقل از بخش دولتی هستند.

اساتید و لیست دروس این دانشگاه‌ها همانند؛ بخش روزانه دانشگاه سراسری است. و تنها تفاوت آن‌ها شهریه آن است. که از شهریه بخش نوبت دوم یا همان شبانه بالاتر بوده. روش پذیرش دانشجویان دانشگاه‌های پردیس از طریق آزمون سراسری سازمان سنجش یا آزمون اختصاصی و بر اساس مقررات و آیین‌نامه‌های دانشگاه و با نظارت سازمان سنجش آموزش کشور انجام می‌گیرد.

این دانشگاه تحت نظارت وزارت علوم هستند. ارزش مدرک آن‌ها با دانشگاه‌های دولتی فرقی ندارد. همانطور که قبلاً بیان کردیم، این دانشگاه زیرمجموعه‌ای از دانشگاه‌های هستند. که دارای کیفیت تدریس بالا بوده. و اساتید حاضر در این دانشگاه‌ها همانند دانشگاه‌های دولتی درجه یک هستند. مزایای دانشجویان در این دانشگاه مانند دانشجوهای روزانه دانشگاه‌های دولتی است. با این تفاوت که بایستی شهریه پرداخت کنند.

دانشگاه‌ های غیرانتفاعی

موسسه‌های غیرانتفاعی، مراکزی هستند. که از بودجه غیردولتی استفاده کرده. و بصورت مستقل زیر نظر هیئت‌امنای مؤسسه اداره می‌گردند. در این مراکز، تحصیل رایگان نیست. و همراه با پرداخت شهریه از میباشد. دانشجویان از طریق آزمون‌های سراسری سازمان سنجش  پذیرش می‌شوند. به دلیل مستقل بودن این دانشگاه‌ها از بخش دولتی دارای سطح علمی پایینی نسبت به بقیه مراکز آموزشی هستند. اما امکان تحصیل برای افراد با سطح علمی پایین را فراهم نموده‌اند.

دانشگاه‌ های غیرانتفاعی

علمی کاربردی چه دانشگاهی است؟
یکی دیگر از دانشگاه‌های وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری که هدف از تاسیس آن افزایش سطح مهارت و قدرت عملی و کیفیت کار  دانشجویان در مشاغل عملی میباشد. یکی از مزیت‌های خوب دانشگاه علمی کاربردی پذیرش دانشجو بدون کنکور با توجه به سوابق تحصیلی و کم بودن هزینه‌های تحصیل نسبت به دانشگاه آزاد است. مزیت دیگر این دانشگاه بالا بودن لیست دروس عملی آن است. که دانشجویان را با نکات عملی رشته‌ها آشنا کرده. و آن‌ها را آماده ورود به بازار کار می‌کند. امروزه این دانشگاه، با داشتن ۱۲۴۵ مرکز آموزشی در حوزه‌های مختلف به کار خود ادامه می‌دهد.

انتخاب رشته کنکور تجربی را حتما جدی بگیرید!

پیام نور یا آموزش از راه دور

در کشور ما پیام نور برای افرادی که شاغل هستند. و یا دارای وقت کمی برای شرکت در کلاس‌های حضوری دارند مناسب است. دانشگاه‌های پیام نور نیز ازجمله دانشگاه‌های دولتی هستند. و زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری فعالیت می‌کنند. ولی سامانه آموزشی آن با سایر دانشگاه‌های دولتی متفاوت است. و بر مبنای آموزش نیمه‌حضوری استوار است. در این دانشگاه‌ها دانشجویان می‌توانند در دروس تئوری بدون حضور در کلاس و با حضور در امتحانات آخر ترم واحدهای درسی خود را گذرانده. و موفق به اخذ مدرک شوند. آموزش در این دانشگاه‌ها نیز رایگان نیست. اما در مقایسه با دانشگاه آزاد و غیرانتفاعی شهریه  بسیار کمتری را دارند.

جهت مشاور تحصیلی رایگان سریعا اقدام کنید.

سخن پایانی :

این را بدانید؛ که هدف از این مقاله آشنایی شما با انواع دانشگاها و موسسات در ایران و مقایسه آن‌ها با یکدیگر است. بنابرین نمی‌توان با قطعیت گفت که کدام دانشگاه صرفا برای شما مناسب تر است. مسئله ای که سبب پیشرفت شما در آینده تحصیلی و موفق تر شدن شما میباشد. تلاش ،کوشش و بروز بودن اطلاعات ومهارت های شماست. اسم و رسم دانشگاه قرار نیست، باعث عزت و احترام شما در جامعه باشد. بلکه این شما هستید. که در هر دانشگاه و رشته ای که باشید. افتخاری برای آن دانشگاه خواهید بود.

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *