معرفی رشته گفتار درمانی

گفتار درمانی

معرفی رشته گفتار درمانی

درواقع؛ گفتار درمانی علمی است. که مربوط به تشخیص و درمان انواع اختلالات گفتاری می باشد. ما در یکسری مقاله های معرفی رشته سعی داریم. با توضیح جامع رشته های علوم پزشکی و پیراپزشکی تصمیم گیری و انتخاب را برای شما عزیزان آسان کنیم. قطعا شما عزیزان میدانید که تنوع رشته در گروه علوم تجربی بالا می‌باشد. و همین مسئله ممکن است. داوطلبان واجد شرایط را در زمان انتخاب رشته کنکور تجربی دچار سردرگمی کند.

در فاصله روزهای بین کنکور سراسری تا اعلام نتایج کنکور و انتخاب رشته بسیاری از داوطلبان سعی می‌کنند. بخشی از وقت خود را جهت  آشنایی با انواع رشته های زیر مجموعه علوم پزشکی و پیرا پزشکی قرار دهند. تا ضمن آشنایی با آنها و برآورد کردن مزایا و معایب ٫ و سنجیدن روحیات و شخصیت خود بتوانند بهترین انتخاب را زیر نظر مشاور تحصیلی تجربی داشته باشد.

معرفی رشته گفتار درمانی

رشته گفتار درمانی

گفتار درمانی علمی مربوط به تشخیص و درمان انواع اختلالات گفتاری بوده. گفتار درمانگر یا آسیب شناس گفتار به بررسی انواع اختلالات گفتاری و زبانی و نیز روش‌های تشخیص و درمان آن‌ها می‌پردازد. رشته گفتار درمانی یکی از زیر شاخه های علوم توانبخشی می‌باشد. عمده ترین هدف این رشته تشخیص و درمان اختلال های کلامی، زبانی و ارتباطی در افراد است.  از مهم ترین وظایف گفتار درمانگر یا آسیب شناس گفتار تشخیص و درمان اختلالات زیر می‌باشد.

  1. دیر حرف زدن در کودکان
  2. لکنت زبان
  3. اختلال تلفظ در سنین کودکی و بزرگسالی
  4. مشکلات خواندن ،نوشتن، بلع
  5. اختلالات یادگیری، آفازی(زبان پریشی)
  6. گفتار فلجی
  7. بیش فعالی (ADHD)
  8. کم توانی ذهنی
  9. اوتیسم

چه کسانی به گفتاردرمانی نیاز دارند؟

بطور کلی هر فردی (در هر سنی) که در  برقراری ارتباط بخصوص از طریق گفتار و زبان مشکل داشته باشد. نیاز به مراجعه به گفتار درمانگر دارد. افراد دارای لکنت، افراد دارای مشکلات تلفظی، افراد اوتیستیک (اوتیسم)، افراد کم توان ذهنی، افرادی که مشکل در خواندن و نوشتن و ریاضیات دارند، افراد دیزآرتریک و آپراکسیک، افراد دارای مشکلات شنوایی، افراد دارای شکاف کام و لب، افراد دارای اختلالات صوتی (مثل صدای خش دار و گرفته)، افراد دارای سرطان حنجره یا سرطان  زبان، کودکانی که دچار تاخیر در گفتار و زبان هستند. و دیر به صحبت کردن می رسند.

افرادی که پس از صدمات مغزی (مانند سکته مغزی، تومور مغزی، ضربه مغزی، دمانس و…) دچار مشکلاتی در حیطه گفتار و زبان و بلع شده اند. بیماران MS, افرادی که به دلیل مشکلات تنفسی دچار اختلالات گفتاری شده اند. نوزادانی که نارس هستند. یا دچار یک بیماری خاص هستند. و در مکیدن و بلع شیر مشکل دارند. کودکان دارای بیش فعالی، همچنین افراد دارای سندروم داون و برخی سندروم های دیگر.

چه کسانی به گفتاردرمانی نیاز دارند؟

برای خواندن مقاله گفتار درمانی چیست و گفتار درمان کیست؟ کلیک کنید.

مدت زمان تحصیل گفتار درمانی چقدر است؟

همانطور که گفته شد. این رشته جزئی از رشته های پیراپزشکی گروه علوم تجربی می‌باشد. و برخلاف سایر رشته ها پذیرش کمتری دارد. و مدت زمان تحصیل آن در دوره کارشناسی (لیسانس) ۴سال است. پس از مدت زمان تحصیل دانشجویان باید به مدت دوسال در مراکز درمانی یا بیمارستان ها دوره خدمت یا همان طرح خود را بگذرانند. که در این دوره دو ساله حقوق ماهانه نیز دریافت می‌کنند و برای دانشجویان پسری که سربازی نرفته اند. طرح به عنوان سربازی آنها در نظر گرفته می شود.

دروس رشته گفتار درمانی

این رشته در مقطع کارشناسی  ۱۲۸ واحد درسی دارد. که شامل دروس عمومی، دروس اختصاصی و کاراموزی در عرصه می‌باشد. ۲۰ واحد سهم دروس عمومی، ۷۸ واحد سهم دروس اختصاصی، ۲۴ واحد کاراموزی در عرصه و ۶ واحد برای درس های تخصصی اختیاری در نظر گرفته شده است. دروس پایه این رشته عبارت اند از فیزیک‌ صوت‌، آناتومی‌ و فیزیولوژی‌ عمومی‌، اعصاب‌ و رابطه‌ با گفتار، روانشناسی‌ کودک‌ و نوجوان‌، روانشناسی‌ یادگیری‌، عقب‌ماندگی‌ ذهنی‌، بازی‌ درمانی‌، سنجش‌ شنوایی‌، زبان‌ تخصصی‌، روانشناسی‌ زبان‌، ژنتیک‌ پزشکی‌، بافت‌شناسی‌ و آسیب‌شناسی‌، بیماری‌های‌ گوش‌ و حلق‌ و بینی‌، بیماری‌های‌ اعصاب‌ در رابطه‌ با گفتار، ارتودنسی‌ در رابطه‌ با گفتار.

دروس تخصصی این رشته عبارت اند از مبانی‌ گفتار درمانی‌، رشد طبیعی‌ گفتار و زبان‌، بیماری‌شناسی‌ تأخیر رشد گفتار و زبان‌، بیماری‌شناسی‌ اختلال‌ در تولید گفتار، مدیریت‌ در گفتار درمانی‌، بیماری‌شناسی‌ اختلال‌ در صوت‌، بیماری‌شناسی‌ اختلال‌ در تشدید، بیماری‌شناسی‌ اختلال‌ در خواندن‌.

توانمندی هایی که یک گفتار درمانگر باید داشته باشد، چیست؟

وجود صبر، حوصله و آرامش از بارز ترین ویژگی های شخصیتی یک گفتار درمانگر می‌باشد. زیرا  برخی تمرینات لازمی که برای درمان افراد در این کار ارائه می‌شود. بر حسب اختلالی که وجود دارد. برای دیدن نتیجه نیازمند صبر و تحمل بالایی از طرف گفتار درمانگر می‌باشد. بروزرسانی علم و اطلاعات در این رشته، تسلط به زبان انگلیسی و علوم کامپیوتر در رونق کار و موفقیت هر چه بیشتر دانشجویان در این رشته الزامی است.

مزایا و معایب گفتاردرمانی

از مزایای مهم و خوب این رشته استقلال کاری و فعالیت در بخش های خصوصی را می‌توان نام برد. به علت پذیرش کم این رشته در کنکور، ارائه آن در دانشگاه های محدود دولتی و اشتباع نشدن آن؛ درحال حاضر فرصت شغلی خوبی دارد. البته برای اشتغال زایی و رونق کارتان شما باید انسانی هدفمند، پرتلاش، صبور و خلاق باشید.

یکی  از معایب گفتار درمانی این است. که مقدار کمی جذب نیرو در بخش دولتی صورت می‌گیرد. و قرار نگرفتن خدمات آن در بیمه و بالا بودن برخی هزینه های درمان در آن که سبب مراجعه کم مردم به کلینیک های توان بخشی می‌شود. از دیگر معایب این رشته می‌باشد.

بازار کار و در آمد رشته گفتاردرمانی چگونه است؟ بازار کار و در آمد رشته گفتاردرمانی چگونه است؟

فارغ التحصیلان این رشته پس از گذراندن دوره طرح خود( اگر شامل‌طرح‌ باشند.) در بیمارستان، مهدکودک ها درمانگاه ها، مراکز نگهداری سالمندان و معلولین، مدارس استثنایی، مدارس تلفیقی و مدارس عادی و مراکز خدماتی بهداشتی و همچنین بصورت کار در منزل میتوانند فعالیت کنند. کلا به علت کم بودن تعداد نفراتی که هرساله توسط دانشکده های توانبخشی در ایران پذیرفته می‌شوند. و این رشته هنوز اشباع نشده است. میتوان گفت بازار کار خوب و مناسبی دارد.

بازارکار در این رشته به تلاش، خلاقیت و قدرت ارتباطی فرد نیز بستگی دارد. این رشته نسبت به دیگر  رشته‌های پیراپزشکی استقلال شغلی بهتری دارد. به گونه ای متقاضیان این رشته پس از دوره‌ی کارشناسی می‌توان بطور مستقل در زمینه های متفاوت آن فعالیت کنند.

رتبه و درصد لازم برای قبولی در رشته گفتار درمانی: ( بر اساس کنکور ۱۴۰۱  )

  1. منطقه۲_ دانشگاه علوم پزشکی اصفهان _ رتبه: ۷۴۸۸_ روزانه
    زیست شناسی : ۷۲
    شیمی : ۱۷
    فیزیک : ۱۵
    ریاضی :  ۴۲
  2. منطقه۱_ دانشگاه علوم پزشکی تبریز _ رتبه: ۲۸۷۷_ روزانه
    زیست شناسی :  ۶۴
    شیمی : ۳۴
    فیزیک :۵۴
    ریاضی : ۲۴
  3. منطقه۳_ دانشکده پزشکی تبریز _ رتبه: ۸۱۱۵_ روزانه
    زیست شناسی : ۴۹
    شیمی : ۲۶
    فیزیک : ۸
    ریاضی : ۱۶
  4. منطقه۱_ دانشگاه علوم پزشکی مشهد_ رتبه: ۶۰۵۵_ روزانه
    زیست شناسی :  ۵۱
    شیمی : ۱۴
    فیزیک : ۳۷
    ریاضی : ۲۵

همچنین میتوانید برای اطلاع از محدوده قبولی رشته گفتار درمانی به این صفحه مراجعه کنید.

کلام پایانی

ما در این مقاله سعی کردیم. تمامی جنبه های رشته گفتار درمانی را برای شما توضیح دهیم. امیدواریم اطلاعات جامع و مفیدی از این رشته در اختیارتان قرار گرفته باشد. و بتوانید تصمیم درستی را بگیرید. فراموش نکنید، انتخاب رشته یعنی” انتخاب آینده ”  پس سعی کنید. با دقت تمام این امر مهم را  زیر نظر مشاوری ماهر و با تجربه انجام دهید.  فراموش نکنید؛ موسسه کنکور پزشکی از صفر تا صد این مسیر همراه شما میباشد. پس برای؛
مشاور تحصیلی رایگان همین الان اقدام کنید.

5 دیدگاه دربارهٔ «معرفی رشته گفتار درمانی»

  1. سیده آیدا حسینی

    زیاد بااین رشته اشنا نبودم ممنون بابت توضیحاتتون عالی بود🌹🌹

  2. کیمیا بارانی

    من چیزی راجبه این رشته بلد نبودم ولی واقعا خیلی جالب بود برام
    کاش رتبم درحدی بود ک میتونستم برم😢

  3. بیتا

    مرسی که این همه روون توضیح دادین

    1. راضی صادقی

      مرسی که مارو همراهی میکنید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبطی که شاید برای شما جالب باشد